A koronavírus járvány miatt Magyarország területére elrendelt veszélyhelyzetet a Kormány 2020. június 17. napjával megszüntette. Ennek megfelelően Nagyecseden is változnak a korlátozások. Ezek egy része vagy megszűnik, vagy enyhül. Az alábbiakban összefoglaljuk a változások lényeges elemeit.

  1. Közös Önkormányzati Hivatal működését illetően megszűnnek a korlátozások, azaz az ügyfelek a megszokott ügyfélfogadási időben intézhetik ügyeiket személyesen, továbbá a hivatal házasságkötő termében a létszámra vonatkozó korlátozások ugyancsak megszűnnek. Ezzel együtt arra kérjük az ügyfeleket, hogy az általános távolságtartási szabályokat lehetőség szerint tartsák meg, azaz tartsanak legalább 1,5 méteres távolságot egymástól, kerüljék a csoportosulást a hivatali ügyintézés során.
  2. Óvoda és a bölcsőde működését illetően feloldjuk a korlátozó rendelkezések egy részét. Ennek megfelelően:
  • a szülők beléphetnek az épületekbe, azonban továbbra is azt kérjük, hogy lehetőség szerint egy kísérő kísérje be a gyermeket, illetve hazavitelkor is egy kísérő menjen a gyermekért.
  • nem kell írásbeli szülői nyilatkozat arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben és nem volt fertőzött vagy fertőzés gyanús személlyel kontaktusban. Ugyanakkor továbbra is él az a szabály, hogy amennyiben gyermeknél vagy dolgozónál valamilyen fertőzés tünete észlelhető, haladéktalanul el kell őt különíteni, majd szülőnek és az óvoda orvosnak jelezni, aki a nyomon követést elvégzi. Teljes gyógyulás után látogathatja az intézményt felnőtt és gyermek egyaránt.
  • az otthon használt átmeneti tárgyaknak (játék, textil stb.) az intézménybe vitelét korlátozó szabályok megszűnnek, tehát ilyen tárgyakat a gyermek korlátozás nélkül vihet magával az intézménybe. Ugyanakkor továbbra is él az a szabály, hogy a szülőnek gondoskodnia kell az ilyen tárgyak rendszeres fertőtlenítéséről.
  • továbbra is élnek bizonyos korlátozások. Így járványügyi eljárás (házi karantén) alatt álló szülő gyermeke nem vihető az intézménybe mindaddig, amíg a szülő a járványügyi eljárás alatt áll! Továbbra is azt kérjük a szülőktől, hogy a távolságtartási általános szabályokat lehetőség szerint tartsák meg, azaz tartsanak egymástól legalább 1,5 méteres távolságot.
  1. A könyvtár látogatható, azonban kérjük, hogy az általános távolságtartási szabályokat (1,5 méter) lehetőség szerint tartsák meg!
  2. A Berey József Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria előzetes bejelentés alapján ismét látogatható, továbbá a Báthory Anna Közösségi Tér ugyancsak látogatható.
  3. A temetkezésekre elrendelt korlátozások megszűnnek, ugyanakkor kérjük, hogy a temetkezések során az általános távolságtartási szabályokat (1,5 méteres távolság egymástól) lehetőség szerint tartsák meg.
  4. A Városi Piac működésében megszűnnek a korlátozások, azonban természetesen továbbra is érvényes az a szabály, hogy a Városi Piacon kizárólag a megfelelő engedélyekkel rendelkező árusok, valamint az őstermelők árusíthatnak, mégpedig a Vasút úti piacon (azaz a Vásártéren semmiféle árusítás nem megengedett!). Továbbra is kérjük, hogy a higiéniás szabályokra mindenki figyeljen oda, az élelmiszerbiztonsági szabályokat pedig tartsa be.
  5. A Szociális Alapszolgáltatási Központban a szolgáltatások újraindulnak azzal, hogy az idősek nappali ellátása az engedélyezett létszám 50%-ával működhet 2020. július 31-ig, majd várhatóan azt követően teljes létszámmal.

 

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a nagyecsedi polgároknak azért az együttműködő hozzáállásért, amit a veszélyhelyzet idején tanúsítottak, és amely nagyban hozzájárult a koronavírus járvány elleni eredményes védekezéshez. Ugyancsak megköszönöm az érintett intézmények valamennyi dolgozójának a veszélyhelyzet idején végzett áldozatos munkáját. Továbbra is figyeljünk egymásra, a környezetünkre, segítsük egymást!

Kovács Lajos
polgármester

Megszakítás