Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna
ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program
2014-2020

PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Program:Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program
Vezető kedvezményezett neve:Nagyecsed Város Önkormányzata
Vezető kedvezményezett címe:4355 Nagyecsed, Árpád u. 32.
Kedvezményezett adószáma:15732530-2-15
Partner megnevezése:Perecseny Önkormányzata
Partner címe:Perecseny, 89200 Narodna tér 16
Projekt címe:„Development of event tourism based on local cultural and historical attractions in cooperation between Nagyecsed and Perechyn”
Projektazonosító (ACRONYM):CULTURE SPACES 4 EVENT TOURISM
Projekt kódja:HUSKROUA/1901/3.1/0105
A projekt fizikai kezdése:2021.07.01.
A projekt befejezése:2023.06.30.

Projekt célja:

A projekt a magyarországi Nagyecsed és az ukrán Perecseny települések együttműködésében valósul meg. A két település aláírt testvérvárosi megállapodással rendelkezik. A városok önkormányzatainak együttműködésével megvalósuló projekt elsődleges célja Nagyecsed és Perecseny kultúrtörténeti vonzerején, szellemi és építészeti örökségein alapuló rendezvényturizmusának infrastrukturális fejlesztése, a turisztikai vonzerőt képező történelmi, kulturális örökség megőrzése, széleskörű megismertetése, gazdasági, társadalmi hasznosítása.

Törekvésünk, hogy polgáraink megismerjék azokat a lehetőségeket, amelyeket a nyitott határok jellemezte, integrált gazdaságok kínálnak, megismerjék egymás kultúráját, szokásait, a határmenti együttműködésben rejlő lehetőségeket.

A projekt keretében megvalósuló rendezvények lehetőséget biztosítanak a két ország polgárainak, politikai, gazdasági, kulturális szféra képviselőinek a találkozásra, a tapasztalatcserére, egymás kultúrájának, hagyományainak a megismerésére, a kultúrák közötti párbeszédre. A rendezvényeken szeretnénk megszólítani mindkét résztvevő országból a kis- és középvállalkozói és civil szféra képviselőit, lehetőséget adni számukra a találkozásra, bemutatkozásra, egymás termékeink, szolgáltatásainak a megismerésére, a tapasztalatok, információk átadása, partneri kapcsolatok, jövőbeli együttműködések, megállapodások létrejöttének céljából.

Projekt tartalma:

A Nagyecsed Önkormányzata által megvalósítandó projektrész keretében infrastrukturális beavatkozásként a település észak-keleti részén található történelmi jelentőségű Vásártér területén egy rendezvény- és vásározó tér kialakítása történik. A projektterület az egykori Ecsedi-vár helyén, a református nagytemplom és a régészeti, néprajzi értékeket bemutató helytörténeti múzeum szomszédságában helyezkedik el. A projekt keretében a terület eddig megszokott használati rendszerét megtartva alakítunk ki egy olyan rendezvény- és vásárterületet, amely mind külső megjelenésében, mind funkcionális elrendezésében és infrastruktúrájában a mai kor igényeinek megfelelve, de a történeti múlt hangulatát idézve jelenik meg.

Az önálló vonzerőt jelentő, helyi, térségi és nemzetközi jelentőségű rendezvények színvonalas lebonyolításához, kínálatának bővítéséhez, a látogatók teljes körű kiszolgálásához, a vállalkozások üzleti lehetőségeinek bővítéséhez nyújt helyszínt a fejlesztés hatására létrejövő rendezvénytér.

A projekt keretében az alábbi attrakciók épülnek meg:

A Vásártér délnyugati sarkában, a jelenleg is főkapuként szolgáló területrészen készül egy várfalak közé fogott kaputorony, mely a főbejárat funkcióját tölti be.

A COOP Zrt. tulajdonában álló, korábban kereskedelmi céllal használt épület megvásárlását követően annak átalakításával öltözőblokk kerül kialakításra, melyben a rendezvényteret használók számára információs pont kerül kialakításra.

Szabadtéri színpad, illetve a rendezvénytér hosszában egy várfalat idéző kerítésfal készül, továbbá önálló mosdóblokk épül a terület déli oldalára.

A rendezvénytérről a vásározó térre egy kb. 14 m széles kapuzat nyílik a színpad előtti füves területről. Pavilonsorok kerülnek kialakításra, egyszerű megjelenéssel, hátrafelé lejtő félnyereg tetővel.

A történelmi rendezvény- és vásározó tér kialakítását követően a projekt keretében nemzetközi kirakodóvásárok (4 alkalom) és vallási, kulturális témájú református találkozó szervezése, bonyolítása történik.The project was co-financed by the European Union
A projektet az Európai Unió társfinanszírozta


Skip to content