Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna
ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program
2014-2020

PARTNERSHIP WITHOUT BORDERS

Program:Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program
Vezető kedvezményezett neve:Nagyecsed Város Önkormányzata
Vezető kedvezményezett címe:4355 Nagyecsed, Árpád u. 32.
Kedvezményezett adószáma:15732530-2-15
Partner megnevezése:Perecseny Önkormányzata
Partner címe:Perecseny, 89200 Narodna tér 16
Projekt címe:„Development of event tourism based on local cultural and historical attractions in cooperation between Nagyecsed and Perechyn”
Projektazonosító (ACRONYM):CULTURE SPACES 4 EVENT TOURISM
Projekt kódja:HUSKROUA/1901/3.1/0105
A projekt fizikai kezdése:2021.07.01.
A projekt befejezése:2023.06.30.

Projekt célja:

A projekt a magyarországi Nagyecsed és az ukrán Perecseny települések együttműködésében valósul meg. A két település aláírt testvérvárosi megállapodással rendelkezik. A városok önkormányzatainak együttműködésével megvalósuló projekt elsődleges célja Nagyecsed és Perecseny kultúrtörténeti vonzerején, szellemi és építészeti örökségein alapuló rendezvényturizmusának infrastrukturális fejlesztése, a turisztikai vonzerőt képező történelmi, kulturális örökség megőrzése, széleskörű megismertetése, gazdasági, társadalmi hasznosítása.

Törekvésünk, hogy polgáraink megismerjék azokat a lehetőségeket, amelyeket a nyitott határok jellemezte, integrált gazdaságok kínálnak, megismerjék egymás kultúráját, szokásait, a határmenti együttműködésben rejlő lehetőségeket.

A projekt keretében megvalósuló rendezvények lehetőséget biztosítanak a két ország polgárainak, politikai, gazdasági, kulturális szféra képviselőinek a találkozásra, a tapasztalatcserére, egymás kultúrájának, hagyományainak a megismerésére, a kultúrák közötti párbeszédre. A rendezvényeken szeretnénk megszólítani mindkét résztvevő országból a kis- és középvállalkozói és civil szféra képviselőit, lehetőséget adni számukra a találkozásra, bemutatkozásra, egymás termékeink, szolgáltatásainak a megismerésére, a tapasztalatok, információk átadása, partneri kapcsolatok, jövőbeli együttműködések, megállapodások létrejöttének céljából.

Projekt tartalma:

A Nagyecsed Önkormányzata által megvalósítandó projektrész keretében infrastrukturális beavatkozásként a település észak-keleti részén található történelmi jelentőségű Vásártér területén egy rendezvény- és vásározó tér kialakítása történik. A projektterület az egykori Ecsedi-vár helyén, a református nagytemplom és a régészeti, néprajzi értékeket bemutató helytörténeti múzeum szomszédságában helyezkedik el. A projekt keretében a terület eddig megszokott használati rendszerét megtartva alakítunk ki egy olyan rendezvény- és vásárterületet, amely mind külső megjelenésében, mind funkcionális elrendezésében és infrastruktúrájában a mai kor igényeinek megfelelve, de a történeti múlt hangulatát idézve jelenik meg.

Az önálló vonzerőt jelentő, helyi, térségi és nemzetközi jelentőségű rendezvények színvonalas lebonyolításához, kínálatának bővítéséhez, a látogatók teljes körű kiszolgálásához, a vállalkozások üzleti lehetőségeinek bővítéséhez nyújt helyszínt a fejlesztés hatására létrejövő rendezvénytér.

A projekt keretében az alábbi attrakciók épülnek meg:

A Vásártér délnyugati sarkában, a jelenleg is főkapuként szolgáló területrészen készül egy várfalak közé fogott kaputorony, mely a főbejárat funkcióját tölti be.

A COOP Zrt. tulajdonában álló, korábban kereskedelmi céllal használt épület megvásárlását követően annak átalakításával öltözőblokk kerül kialakításra, melyben a rendezvényteret használók számára információs pont kerül kialakításra.

Szabadtéri színpad, illetve a rendezvénytér hosszában egy várfalat idéző kerítésfal készül, továbbá önálló mosdóblokk épül a terület déli oldalára.

A rendezvénytérről a vásározó térre egy kb. 14 m széles kapuzat nyílik a színpad előtti füves területről. Pavilonsorok kerülnek kialakításra, egyszerű megjelenéssel, hátrafelé lejtő félnyereg tetővel.

A történelmi rendezvény- és vásározó tér kialakítását követően a projekt keretében nemzetközi kirakodóvásárok (4 alkalom) és vallási, kulturális témájú református találkozó szervezése, bonyolítása történik.

Kapcsolódó dokumentumok:

Nemzetközi Kirakodóvásár
Nemzetközi Kézműves Kirakodóvásár
XIII. Szatmár Határok Nélkül Református TalálkozóThe project was co-financed by the European Union
A projektet az Európai Unió társfinanszírozta


„Ez az aloldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült. A tartalma kizárólagos felelőssége Nagyecsed Város Önkormányzatát terheli, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió nézeteit.”

„This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of Nagyecsed Város Önkormányzata and do not necessarily reflect the views of the European Union.”

Megszakítás