bereylogoA kúria jellegű épület 1927-ben épült. korábban iskolaként funkcionált, ami meghatározta a kiállítótermek számát és nagyságát. A gyűjtemény 1988-ban a helyi tanács és a mátészalkai Szatmár Múzeum néhai igazgatójának, Farkas Józsefnek a kezdeményezésére létesült, melyet Pozsgay Imre államtitkár nyitott meg. Az épületben két állandó kiállításnak helyet adó terem, illetve két kisebb időszaki kiállításoknak helyt adó galéria helység található.

A két állandó kiállítás történeti, régészeti leleteket, illetve néprajzi emlékeket mutat be. Az ide látogató a történeti kiállító részben megismerheti településünk történetét, és az azzal kapcsolatos tárgyakat. Láthatóak korabeli térképek, az ecsedi várból származó kövek, illetve az 1975-77-es sárvári ásatásokon feltárt régi használati eszközök.
A néprajzi kiállító helységben a földművelés, a halászat, csikászat eszközei, a szövés-fonás kellékei, az állattartásban és a háztartásban használatos tárgyak láthatóak. Az érdeklődők megismerhetik a hajdani ecsediek lápi életmódját, babonáit, szokásait.

A galéria helység időszaki kiállításoknak ad helyet, ahol többnyire környékbeli művészek alkotásai láthatóak, például festmények, kisplasztikák, csipkék, fotók.

 

Munkatársak:

Zoltán-Borzován Eszter intézményvezető
tel.:+36 /44/ 452-706

Nyitvatartás, elérhetőségek, megközelítés

Hétfőtől – Péntekig: 8:00 – 16:00
Szombat – Vasárnap: Előzetes bejelentkezés alapján

Tárlatvezetés:

Veres Csaba
tel.: +36 30 638 9652

Zoltán-Borzován Eszter
tel.: +36 30 581 1889

Virtuális séta

Videók

Történeti kiállítás

 

Néprajzi kiállítás

 

Az Ecsedi-láp világa

 

Képek

Megszakítás