Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy 2023. március 1-től Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében is bevezetésre kerül az új orvosi ügyeleti rendszer. Az új rendszer lényege, hogy az ügyeleti ellátást az Országos Mentőszolgálat irányítja. A megváltozott szabályok az alábbiak:

1. Háziorvosi ügyeleti rendszer: A háziorvosi ügyeleti ellátás azokat szolgálja, akik a háziorvosi vizsgálatot, ellátást ügyeleti időben (hétköznap 16.00-22.00 óra között, míg hétvégén és ünnepnapokon 8.00-14.00 óra között) vennék igénybe. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében azon nagyecsediek számára, akik ügyeleti időben személyesen szeretnének felkeresni ügyeleti telephelyet, Mátészalkán tehetik ezt meg a Kórház utca 2-4. szám alatt.

2. Sürgősségi ellátás: A sürgősségi ellátás az ügyeleti időben (hétköznap 16.00-22.00 óra között, míg hétvégén és ünnepnapokon 8.00-14.00 óra között) hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére nyújt megoldást. A szolgáltatás két módon vehető igénybe:

a) aki a sürgősségi ellátást személyesen szeretné igénybe venni, az Mátészalkán a Kórház utca 2-4. szám alatt teheti meg minden nap 22.00-8.00 óra között.

b) a központi 1830-as telefonszám hívásával, mely hétköznap 16:00-08:00 között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. A telefonszám hívásával az ellátásra szoruló szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, a vármegye bármely településén is tartózkodjon az ellátásra szoruló. Az ügyeleti hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs) irányelveknek megfelelően történik, így a betegek az egységes ügyeleti rendszerben gyorsabban kapják meg az állapotuknak megfelelő és szükséges ellátást.

3. Gyermekek ügyeleti ellátása: A gyermekek ügyeleti ellátását a Nyíregyházi Kórházban végzik (Nyíregyháza, Szent István utca 68.) hétköznap 16:00 órától 22:00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 08:00 órától 20:00 óráig. A központi ügyeleti telefonszám gyermekek esetében is az 1830. Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerével integrált ügyeleti irányítás keretében hatékony és szakszerű telefonos tanácsadás áll rendelkezésre a gyermekellátásban is. Az ügyeleti hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs) irányelveknek megfelelően történik, így a betegek az egységes ügyeleti rendszerben gyorsabban kapják meg az állapotuknak megfelelő és szükséges ellátást.

 

Megszakítás