Amint az bizonyára mindenki előtt ismert, új járvány terjed a világban. A koronavírus néven ismert járvány Magyarországot is elérte. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szükséges a különböző hatóságok együttműködése, és az előírt szabályok maradéktalan betartása mindenki részéről. Nagyon fontos, hogy kerüljük minden olyan hír terjesztését, amely pánikhangulatot eredményezhet.

Tényként állapítható meg, hogy Nagyecseden jelen pillanatban és jelenlegi ismereteink szerint igazolható koronavírusos beteg nincs, és koronavírus gyanús esetről sincs tudomásunk.

A koronavírus betegség jellemző tünetei a magas (38 fokot meghaladó) láz, köhögés, légszomj. A betegség alapvetően influenzaszerű tüneteket mutat. Mi a teendő, ha bárki ilyen jellegű tüneteket észlel magán? Semmiképpen nem az, hogy felkeresi a háziorvosi rendelőt és a háziorvost, hiszen ezzel azt kockáztatja, hogy ha esetlegesen koronavírussal fertőzött, akkor másokat is megfertőz. Fokozott figyelemmel járjanak el azok a személyek, akik olyan országból, régióból érkeznek, ami koronavírus által fokozottan érintett országnak, vagy régiónak minősül. Ennek listáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan frissülő honlapján tudják nyomon követni. Ha bárki a tünetek megjelenése előtti 14 napban ezen országok, vagy területek valamelyikén tartózkodott, NE AZ LEGYEN AZ ELSŐ TEENDŐJE, HOGY SZEMÉLYESEN FELKERESI A HÁZIORVOST ÉS ELMEGY A HÁZIORVOSI RENDELŐBE, HANEM TELEFONON HÍVJA FEL HÁZIORVOSÁT!

Az egyes háziorvosi körzetek telefonszámai:

I.   körzet (háziorvos dr. Szabó Nikolett) 44/345-422
II.  körzet (háziorvos dr. Tóth Attila) 44/345-198
III. körzet (háziorvos dr. Barna-Szabó Tímea) 44/346-255

Nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy ha saját magán, vagy közvetlen környezetében élő személyt illetően a koronavírusra jellemző tüneteket észlel, kerüljön mindenféle kontaktust más személyekkel, ne menjen közösségbe, hanem legalább két hét időtartamra maradjon otthon, ill. ha ezalatt állapotában rosszabbodást tapasztal, hívja fel háziorvosát.

A koronavírus gyanús esetben a háziorvos a telefonon történt megkeresés alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott és folyamatosan aktualizált eljárásrend szerint fog eljárni. Ez azt jelenti, hogy egy ún. csekklista alapján – ami gyakorlatilag egy kérdőív – felméri a helyzetet és ennek alapján dönti el, hogy a beteg személy koronavírus szempontjából gyanús eset-e, vagy sem. Az esetet gyanúsnak fogja megítélni, ha az eljárásrendben meghatározott konkrét tünetek közül legalább egy fennáll, és a beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt megerősítetten, vagy valószínűsítetten új koronavírus fertőzött személlyel, vagy olyan az új koronavírus fertőzéssel érintett területen járt, ahol közösségi terjedés feltételezhető. Ezen területek listáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan frissíti. A háziorvos által gyanúsnak minősített esetben a háziorvos a központilag kiadott eljárás szerinti további intézkedéseket teszi meg.

Nagyon fontos a megfelelő higiénés szabályok betartása, a megfelelő és gyakori fertőtlenítő kézmosás.

Tájékoztatom a lakosságot, hogy az óvodákra, bölcsődékre, szociális intézményekre központilag kiadott előírásokat tartalmazó „Gyakorlati Tanácsokat” az érintett intézmények vezetőihez eljuttattuk. Ezen túlmenően valamennyi intézményünk vezetője tisztában van a teendőkkel. Kérjük az intézmények szolgáltatásait igénybe vevőket, hogy az intézményvezetőkkel együttműködve, az általuk meghatározott szabályokat maradéktalanul tartsák be.

A koronavírussal kapcsolatos minden lényeges tudnivaló, információ, tájékoztató az alábbi webcímen érhető el az interneten: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

A koronavírussal kapcsolatban hívható ingyenes telefonszám: 06-80-277-455 és 06-80-277-456.

Végezetül ismételten arra kérjük a lakosságot, hogy a felesleges pánikot kerülve felelősségteljes, fegyelmezett magatartással segítsék a koronavírus fertőzés terjedésének megakadályozását.

Nagyecsed, 2020. március 13.

Kovács Lajos
polgármester

Megszakítás