2023. február 24-én került sor az Ecsedi-láp Emléknapra a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtárban a NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma támogatásának köszönhetően (Pályázati azonosító: 201108/03015). Korábbi rendezvényeinken a hajdani Ecsedi-láp, annak növény-és állatvilága, néprajza volt a téma. Most úgy láttuk, főleg a jelenkor kihívásaira, problémáira reagálva, hogy aktualizálnunk kell az Ecsedi-láp emléknapját. A 2023-as rendezvény célja az volt, hogy bemutassa, illetve megvitassa az olyan hagyományos gazdálkodási, vízgazdálkodási módokat, amelyek hatással vannak a felszíni és a felszín alatti vízkészletre, a vizes élőhelyekre. A bemutatás mellett, szakemberek vitatták meg ezen tevékenységek mai formáit, amik segíthetnek enyhíteni, vagy megállítani a radikális vízhiányt és a vizes élőhelyek, és az ahhoz kötött fajok rohamos eltűnését. Kiemelve a mocsár, fertő, láp jellegű élőhely rehabilitációs és rekonstrukciós tevékenységeket.
A konferencia helyszíne a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár Rákóczi-terme volt. Kezdés előtt pogácsával, ásványvízzel és kávéval vártuk a megjelenteket.
A rendezvény 9 órakor vette kezdetét az ünnepélyes megnyitóval, ahol Nagyecsed város polgármestere, Kovács Lajos és Lőrincz Károly, a Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubjának alelnöke köszöntötte a vendégeket és az előadókat.
Az első felszólaló Lőrincz Károly volt, aki egy régen napirenden lévő kérdésről, az Ecsedi-láp revitalizációjáról osztotta meg gondolatait. Őt követte a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság képviseletében Filep Gyula, Az Ecsedi-láp vízrendezése című előadásával. Szigetvári Csaba, az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke A Nyírség vízivilágának utolsó emlékei a lecsapolások előtti évszázadból címmel tartotta meg prezentációját. Egy rövid kávészünet után Habarics Béla (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság) Élő és holt vizek hazája (a természetvédelmi célú beavatkozások a vizes élőhelyek megóvása érdekében) című előadásával folytatódott a konferencia. Legvégül egy nagyecsedi előadó, Somlai Tibor (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Szatmár-Beregi Helyi Csoportja) Víz iszony című prezentációja zárta az ismeretterjesztő konferenciát.
Az elhangzott előadások után a hallgatóságnak lehetősége volt a hozzászólásra, vitára, amivel éltek is. Igen termékeny beszélgetés alakult ki a résztvevők között arról, hogyan lehetne enyhíteni, vagy megállítani a radikális vízhiányt, és azt, hogy ezek az értékes vizes élőhelyek ne tűnjenek el.
A következő program Habarics Béla Ezerarcú Szatmár-Bereg című fotókiállításának megnyitója volt. Az alkotó ismert és elismert szakember nemcsak Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében, hanem országosan is. Fotóit eddig több ezren látták kiállításokon és a közösségi médiának köszönhetően is. A kiállított képeken a vendégek megcsodálhatták vármegyénk flórájának és faunájának szépséges példányait.
A kiállítást követően a művelődési házban ebéddel vártuk az előadókat és a vendégeket is.
Az ebédet követően, 14 órától kezdődött a „Környezet- és természetvédelmi kerekasztal”, ahol az előadók és a jelen lévő hallgatóság tovább folytatta a megbeszélést.
Úgy gondoljuk, hogy mind az ismeretterjesztő előadások, mind az azok hatására kialakult párbeszéd jelentős mértékben mozdította elő nemcsak az Ecsedi-láp revitalizációjának ügyét, hanem a többi vizes élőhely megmaradásának lehetséges módozatait is. Szakmai szempontból a konferencia rendkívül eredményes volt.

Sajtóvisszhang az eseményről:
Kossuth Rádió, 2023. február 27. Jó reggelt, Magyarország!
https://nava.hu/id/4055756/

 

 

 

 

 

Megszakítás