2021. május 1-jén (szombat) hatályba lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 194/2021. (IV.26.) Korm. rendelet. Ennek alapján:

– a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak számára több, eddig bezárt helyszín válik látogathatóvá;

– a megnyíló helyszíneken a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak maszk viselésére nem kötelesek;

– a koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata;

– a kijárási tilalom kezdetének időpontja este 11 óráról éjfélre módosul;

– az üzletekben este 11 óráig lehetséges a vásárlás;

– a vendéglátó üzletek 11 óráig tarthatnak nyitva, azok belső tere a koronavírus ellen védett személyeknek megnyílik, továbbá a szülők, családtagok a gyerekeket a vendéglátó üzletekbe magukkal vihetik;

– a vendéglátó üzletek belső tereiben a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak a rendeletben meghatározott esetekben maszk viselésére nem kötelesek;

– a vendéglátó üzletek kerthelyiségeiben és teraszain továbbra sem kötelező a maszkviselés;

– a szállodákban ismét lehetséges a pihenés a koronavírus ellen védett személyek és gyermekeik részére;

– a 2020. novemberében bezárt szabadidős létesítmények (így különösen állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak) a koronavírus ellen védett személyeknek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúaknak újra látogathatóak;

– a koronavírus ellen védett személyek is látogathatják az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket, sportlétesítményeket;

– a sportrendezvényeken és este 11 óráig a kulturális eseményeken részt vehetnek a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorú nézők;

– a járvány elleni küzdelem azonban indokolja bizonyos védelmi intézkedések fenntartását, így egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozók továbbra is maszkot viselnek;

– fennmaradnak a magán- és családi rendezvények tekintetében a 2020 novemberében elrendelt korlátozások;

Fentiek változást eredményeznek több nagyecsedi intézmény működésében, illetve nagyecsedi szolgáltató és kereskedelmi egység működésében, továbbá bizonyos általános korlátozó intézkedések is enyhülnek. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.

1. Kinyitnak a kulturális intézményeink. Ennek megfelelően kinyit a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár (Nagyecsed, Vasút u. 2.), a Báthory Anna Közösségi Közösségi tér (Nagyecsed, Komoróczi utca 53), a Berey József Helytörténeti Gyűjtemény (Nagyecsed, Vásártér 1.) Síp utcai Közösségi Ház (Nagyecsed, Síp utca 7.) és az Életmódház (Nagyecsed, Árpád utca 7.). Ezeket a helyszíneket kizárólag olyan személyek látogathatják, akik koronavírus ellen védettek, azaz rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, és azt a helyszínen bemutatják!

2. A Kormányrendelet szerint a sportrendezvényen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy abban az esetben vehet részt, ha a sportrendezvény tervezett befejezési időpontja legkésőbb este 11 óra. Mindez azt jelenti, hogy a Nagyecsedi Rákóczi SE valamint a Puskás Akadémia labdarúgó mérkőzéseit a védettségi igazolvánnyal rendelkező 18 éven felüliek, valamint a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak látogathatják. A helyszínre való belépés előtt a védettségi igazolványt be kell mutatni!

3. Bár egyenlőre nincs ilyenről tudomásunk, és az önkormányzat sem tervez ilyet, de amennyiben nagyecsedi helyszínen jegy megváltásával látogatható kulturális eseményre kerülne sor, úgy azon nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részt vehet. A helyszínre való belépés előtt a védettségi igazolványt be kell mutatni!

4. Kinyithatnak az edzőtermek! Ezeket a helyszíneket kizárólag olyan személyek látogathatják, akik koronavírus ellen védettek, azaz rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, és azt a helyszínen bemutatják!

5. A vendéglátó üzletek belső tere a koronavírus ellen védett személyeknek megnyílik, továbbá a szülők, családtagok a gyerekeket a vendéglátó üzletekbe magukkal vihetik. A helyszínre való belépés előtt a védettségi igazolványt be kell mutatni! A vendéglátó üzletek belső tereiben a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak a vendéglátó üzlet asztalánál ülve maszk viselésére nem kötelesek. A vendéglátó üzletek kerthelyiségeiben és teraszain továbbra sem kötelező a maszkviselés.

Továbbra is fennmarad azonban néhány tilalom! Ezek az alábbiak:

1. A zenés, táncos rendezvény a Kormányrendelet rendelet alkalmazásában továbbra sem minősül kulturális eseménynek, így zenés, táncos rendezvényt tilos szervezni, tartani, illetve tilos a zenés, táncos rendezvény helyszínén tartózkodni.

2. Továbbra is érvényben van a gyülekezési tilalom.

3. Továbbra is csak olyan családi illetve magánrendezvény tartható, ahol a résztvevők száma a 10 főt nem haladja meg. Ezért az önkormányzati intézményeket (pl. Műv. Ház, Közösségi tér, Életmódház) ne is keressék olyan igényekkel, hogy szeretnének keresztelőt, születésnapi bulit, házassági évfordulós bulit, halotti tort, legénybúcsút, leánybúcsút stb. tartani, ha azon 10 főnél több venne részt.

4. Továbbra is maximum 50 fő vehet részt a temetéseken, és természetesen a temetőben is kötelező a maszk viselése.

5. Továbbra is csak meghatározott személyek vehetnek részt a házasságkötéseken (a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvezető, a házasulók, a házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei)

6. A Városi Piac működésében sincsenek változások, azaz kötelező a piacon a maszk használata, és a megfelelő védőtávolságot tartani kell.

7. Továbbra is korlátozott a Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása (kizárólag szerdai napokon 9-től 10 óráig van személyes ügyfélfogadás), és továbbra is szünetel a polgármester és az alpolgármester ügyfélfogadása.

8. A Kormányablak működésében sincs változás, azaz az ügyfélszolgálatok az eddig megszokott előzetes időpontfoglalás után fogadják az ügyfeleket. A lejárt igazolványok, okmányok cseréjéért ne keressék az ügyfélszolgálatot, azok érvényességi ideje ugyanis meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig!

Jól látható, hogy a kormányzati szándék az, hogy akik beoltatták magukat, azok számára enyhülnek a korlátozások. Továbbra is fontos, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a koronavírus járványnak se ránk, se a környezetünkben élőkre ne legyenek súlyos következményei. Mindezek miatt azokat, akik még nem regisztrálták magukat oltásra, arra bíztatjuk, hogy ezt tegyék meg a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon, és vegyék fel az oltást.

Megszakítás