2020. május 4-től újraindulnak a háziorvosi és a fogorvosi alapellátás, valamint a járóbeteg szakellátás, azonban kizárólag az illetékes miniszter által meghatározott eljárásrend szerint. Melyek a főbb szabályok?

Háziorvosi és fogorvosi alapellátás

Rendelésre kizárólag telefonon történt előzetesen egyeztetett időpontban mehet a beteg. Első lépésben tehát a háziorvost, fogorvost telefonon fel kell hívni, aki eldönti, hogy a beteg által közölt panaszok alapján feltétlenül indokolt-e a személyes megjelenés a rendelőben, vagy sem. Ha igen, akkor a háziorvos, fogorvos időpontot ad a személyes megjelenésre, és a beteg kizárólag ebben az időpontban mehet a rendelőbe. A háziorvost, fogorvost óránként maximum 4 beteg látogathatja, tehát a háziorvos ennek figyelembevételével fog időpontokat adni a betegeknek. Mivel a rendelések szigorúan előre ütemezett időpontokban történhetnek, ezért a betegeknek fokozottan ügyelniük kell arra, hogy az előre egyeztetett időpontban jelenjenek meg. A rendelőben legalább 1,5 méteres védőtávolságot kell tartani. A rendelőbe belépéskor testhőmérséklet mérés történik.

A háziorvosi rendelő nem kereshető fel:

– receptfelírás
– keresőképtelenség igazolása (táppénz),
– szociális ellátásokhoz szükséges igazolások,
– egyéb igazolások kiadása

céljából. Az ilyen jellegű igényeket telefonon kell jelezni, és ezeket a háziorvosok 5 munkanapon belül teljesítik.

Javasolt, hogy a betegek a rendelő épületébe szájmaszk viselése mellett lépjenek be.

Járóbeteg szakellátás

Rendelésre kizárólag telefonon történt előzetesen egyeztetett időpontban mehet a beteg. Első lépésben tehát a szakorvost telefonon fel kell hívni, aki a telefonos beszélgetés során egy úgynevezett „virtuális vizitet” tart, ennek alapján felméri a helyzetet. A telefonos konzultáció eredménye lehet:

– megnyugtató, amikor a beteggel nincs további teendő,
– kérdéses, amikor is a szakorvos szóbeli javaslatot tesz, egyidejűleg egy későbbi időpontra újabb telefonos vizitet tart szükségesnek, és gyógyszeres terápiát javasol,
– problémás, amikor a személyes vizsgálat nem kerülhető el.

A beteg épületbe való belépésekor kötelező elővizsgálatot (pre-triage) tartani, ahol meg kell mérni a beteg lázát, kézfertőtlenítést kell végezni, ki kell tölteni a járványügyi kérdőívet és az ellátóhelyeknek védőmaszkot kell biztosítania a betegeknek.

Megszakítás