Kisebbségek identitása és integrációja művészeti eszközökkel – Konferencia- és fesztiválsorozat a jó gyakorlatok bemutatására

 

Projektünk célja szakmai konferencia- és kulturális fesztiválsorozat szervezése Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon, melynek témája a kisebbségek, kiemelten a roma közösségek önismeretének, hagyományőrzésének és integrációjának fejlesztése művészeti tevékenységeken keresztül. Szeretnénk hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat, módszereket összegyűjteni, és testvérvárosi kapcsolatainkat bővíteni.

 

Programunk középtávú célja a résztvevő szakemberek szemléletének formálása annak érdekében, hogy a tervezésben, projektek generálásában a kisebbségek igényei, szükségletei hangsúlyosabban jelenjenek meg és ez uniós források lehívásában realizálódjon.

 

Hosszú távú célunk, hogy a jó gyakorlatok, innovatív módszerek széles körben elterjedjenek és ezeket partnereinkkel további projektekben felhasználjuk.

 

Projektünk során három kétnapos és egy háromnapos szakmai konferenciát és kulturális fesztivált szervezünk a négy résztvevő országban. A programok célcsoportjai a helyi szakemberek, a testvérvárosok és a helyszínt biztosító települések közösségei, művészeti és hagyományőrző csoportjai. Rendezvénysorozatunkban szeretnénk ötvözni a hagyományos szakmai tevékenységeket (előadások, kerekasztal-beszélgetések), a sajátélményű tanulást (szakemberek közös művészeti tevékenységei, a módszerek sajátélményű kipróbálása) és a szélesebb nyilvánosság számára is befogadható és élményszerű ismeretátadás módszereit (kulturális fesztivál).

 

A projekt eredményeit a partnerek országonként egy további workshop keretében mutatják be a helyi szakemberek számára, melyeket saját erőből, önkénes alapon valósítanak meg. A projekt eredményeként a résztvevők élményeket és tapasztalatokat szereznek az unió kulturális sokszínűségéről, a pályázó testvérvárosi kapcsolatai bővülnek, a résztvevő szakemberek új módszereket ismernek meg az identitásfejlesztés és integráció elősegítésére, melyeket új programokban és projektekben hasznosítanak.

 

Kedvezményezett: Nagyecsed Város Önkormányzata, Magyarország

Projektszám: 563479-CITIZ-1- 2015-1-HU-CITIZ-NT

Projekt időtartama: 2015. július 1.-2015. november 30.

Projekt betűszavas elnevezése: KIDIN

 

A projekt beszámolója magyarul:

A projekt beszámolója angolul:

Megszakítás